Business Development

Lean Canvas

Lean Canvas bruges på kurset til, både at mappe virksomheden men også den case der arbejdes på.

Lean Canvas

Lean Canvas er en omskrivning af Business Model Canvas(BMC). Den er mere målrettet start-ups og nyere virksomheder.

Lean Canvaser en metode til at beskrive og udvikle en forretningsmodel for en virksomhedeller et projekt. Metoden er beregnet til forretningsudvikling, men den egnersig også til projektudvikling, social entreprenørskab og som pitching model.

Skabelonenindeholder såkaldte byggesten, som har indflydelse på hinanden, og på den mådekan man benytte det til udviklingen af en virksomhed eller et projekt. LeanCanvas er bygget på Business Model Canvas men mere målrettet mod start-ups ognyetablerede virksomheder.

Et godt udgangspunkt er at starte med enten problem eller customer segments. Derefter gennemgå hver byggesten og de tilknyttede spørgsmål. Lean Canvas gennemgår logiske trin, der oftest starter med kundernes udfordringer eller problemer og slutter med en definition af, hvordan man vil positionere sig bedre i forhold til konkurrenter.

Byggesten/blokke i Lean Canvas:

1. Problem: Ethvert kundesegment, som man ønsker at arbejde med, vil have et sæt problemer/udfordringer, som de har brug for at løse. I denne boks skal man angive de 1-3 højt prioriterede problemer, som ens kunder kan have. Hvis ikke man kan komme på nogle problemer at løse, har man ikke et produkt at tilbyde og det er netop derfor.

2. Customer segments: Problemet og kundesegmenter er forbundet i en Lean Canvas. Uden specifikke kundesegmenter kan man ikke gennemskue mulige problemer/udfordringer – og omvendt.

3. Unique Value Proposition: Unique value proposition er en definition af den unikke værdi, som kunder kan opleve ved at købe ens helt konkrete produkt. Det er den primære årsag til, at en kunde skal købe fra én. Hvorfor er ens produkt anderledes og hvorfor skal kunderne investere i lige præcis dette produkt fremfor konkurrentens?

4. Solution: Her skal løsningen til ens produkt defineres. Her handler det om at tage udgangspunkt i punkterne fra, hvilke afsnittet omkring kundernes problemer – og ud fra disse punkter udforme forskellige løsninger.

5. Channels: Kanaler er de platforme, hvor man kan nå ens potentielle kunder. Vær opmærksom på, hvilke kanaler der giver tilstrækkelig adgang til de konkrete kundesegmenter. Det er kun nødvendigt at være de steder, hvor ens målgruppe befinder sig. Kanaler kan være e-mails, sociale medier, annoncer, blogs, artikler, messer, radio og tv, webinars osv.

6. Revenue Streams: Prisen er en stor del af slutproduktet og er samtidig med til at definere sine kunder. Hvis man er en helt ny virksomhed, skal man måske overveje at sænke priserne – men samtidig skal man vurdere, om det er hensigtsmæssigt i forhold til ens potentielle kundesegmenter.

7. Cost Structure: Her skal man oplyse alle driftsomkostninger. Hvor meget vil det koste at få et website? Hvad er de samlede månedlige omkostninger? Hvor meget vil det koste at interviewe ens kundesegment? Hvor meget koster en markedsundersøgelse?

8. Key Metrics: Enhver virksomhed, uanset branche og størrelse, vil have behov for at kunne måle sin succes og det er netop det, der defineres i dette punkt i en Lean Canvas. Altså hvordan man har tænkt sig at måle på succesen af ens produkt. For at kunne måle denne succes, skal man derfor også definere, hvad succeskriterierne er, hvilket kan være alt fra at omsætte for x antal kroner til et ønske om et gøre verden til et bedre sted.

9. Unfair Advantage: Dette er det sidste punkt i en Lean Canvas og her skal man definere, hvad ens virksomhed klare fordel er sammenlignet med konkurrenterne. Den eneste reelle konkurrencefordel er det, der ikke kan kopieres og ikke kan købes og kan være alt fra insider-informationer, et drømmeteam, eksisterende kunder osv.

A.    Osterwalder, YvesPigneur, Alan Smith, and 470 practitioners from 45 countries, self published,2010
www.businessmodelgeneration.com

B.    https://www.jonathanloew.dk/ordbog/lean-canvas/